Utomhusutställningen Livet steg av Anders Ryman kommer till Köpenhamn

Pressrelease den 14 juni 2010

Utomhusutställningen Livet steg av Anders Ryman kommer till Köpenhamn

Överallt i världen har människan behov av att markera de tillfällen hon går från en fas i livet till en annan. Under mer än sju år reste den svenske fotografen Anders Ryman runt i världen för att dokumentera sådana riter. I det monumentala fotoprojektet Livets steg har han sökt täcka in alla bebodda världsdelar, alla världsreligioner och alla steg i livet – från födelse till död och från det moderna till det traditionella.

Nu kommer Livets steg till Köpenhamn i form av en stor utomhusutställning som visas på Nytorv intill Strøget från den 18 augusti till den 28 september i år. Det är första anhalt på en internationell turné med visningar i flera större städer, bland annat London och Madrid.

Livets steg har sysselsatt Anders Ryman under lång tid. De första bilderna i projektet tog han hos samerna i Kautokeino i Nordnorge vid påsken år 2000, en tid då man där firar dop, bröllop och konfirmation. Och de sista under ett finskt bröllop i Åbolands skärgård sju och ett halvt år senare. Däremellan ligger resor till ett tjugotal olika kulturer i alla bebodda världsdelar.

Hösten 2008 kom boken Livets steg ut i Sverige, samtidigt som den första utomhusutställningen visades i Stockholm.

Därefter har Livets steg belönats med Svenska Publishing-priset för bästa fackbok. Och nyligen gav det tyska förlaget Taschen ut den på ytterligare sex språk. På engelska är titeln Rites of Life.

Nu tar alltså projektet ytterligare nya steg. Något som gläder Anders Ryman.

- När jag startade det hela ville jag göra någonting globalt om människan, om den stora kulturella mångfalden men framför allt om likheterna över kulturgränserna. Jag valde att fokusera på livscykelriter därför att det är någonting som förenar oss människor. Vi har alla ett behov av att markera de steg vi tar på livets väg.

- Att utställningen nu kommer att visas utomhus på centrala platser i flera världsstäder gör att den kommer att nå en miljonpublik. Vad mer kan man önska sig! Man gör ju ett sådant här projekt för att nå ut till människor.

För mer information:

Läs mer på projektets hemsida: www.livetssteg.se

Eller kontakta Anders Ryman

info@andersryman.com

0708-993776

Fria pressbilder:

www.livetssteg.se

Publicering av pressbilderna, samt av bilden nedan tagen av Anders Ryman, får ske utan kostnad förutsatt att publiceringen gäller projektet Livets steg eller Anders Rymans arbete med det.

Tillbaka till Press >>