Föredrag för Finlands Fotoklubbars Förbund

12 april 2012, Blogg

Ankommit Helsingfors. Finlands Fotoklubbars Förbund firar 80-årsjubileum och har bjudit in mig att hålla föredrag och visa bilder om Livets steg. Föredraget blir på lördag. Plats: Helsingfors Universitets huvudbyggnad, Lilla festsalen, Fabiansgatan 33. Tid: 13-15. Öppet för allmänheten. Fri entré.

Bilden är från en ombegravningsceremoni på Madagaskar. Den har jag valt att berätta särskilt om under en teveintervju i morgon bitti. För den som råkar befinna sig i Finland och är morgonpigg kan jag berätta att programmet är Min morgon och sänds på kanal Fem kl 7-8.30 finsk tid.

Ombegravningsceremoni

Som vanligt har man bett mig berätta om något som gjort särskilt starkt intryck under arbetet med Livets steg. Och som vanligt har jag haft svårt att välja. Det är så mycket som gjort starkt intryck. Jag valde i alla fall ombegravningsceremonin, som är en unik ritual som hålls i Madagaskars högländer.

I den delen av Madgagaskar begravs de döda i familjegravar. Ibland, när familjen samlat ihop tillräckligt med resurser i form av mat och pengar, öppnar man graven och tar ut de senast begravda. Man sveper dem i nya svepningar, bjuder dem på lite sprit, berättar vad som hänt sen sist och lyfter sen upp dem på axlarna och dansar med dem, varv efter varv, innan man till slut lägger ner dem i graven igen.

Och varför gör man nu detta? Jo, för att hålla sig väl med sina förfäder utan vars hjälp det inte kan gå en väl i livet.

På bilden ser man en av de uppgrävda läggas tillbaka i graven igen.

| Share