Golden moment

27 augusti 2012, Blogg

Just nu pågår min utställning Pathways på Orsa kulturhus. Kul att ställa ut just i Orsa där jag växte upp! Pathways består av ett urval fotografiska verk tagna under resor i samband med projektet Livets steg. En av dem en tjurfäktningsscen från Maestranza i Sevilla, en av Spaniens allra äldsta tjurfäktningsarenor.

Maestranza

Till Spanien reste jag våren 2001 för att dokumentera fiestor med inslag av livscykelriter. Besökte bland annat Ferian i Sevilla. Varje kväll var det tjurfäktning på Maestranza. Själv gick jag dit en kväll när de stora stjärnorna uppträde. En av dem var El Juli, berömd redan som 15-åring.

När El Juli skulle placera banderillerna, de korta färggranna spjuten, i tjurens nackmuskel, sparkade han av sig sina nätta svarta skor och sprang ut på arenan i rosa strumplästen, allt för att inte halka på den regnvåta arenan. Det hade blivit skymning och strålkastarna slagits på, och i regnet glittrade den gula sanden ikapp med guldet i El Julis tjurfäktarkostym.

Bilden kallar jag ”Golden moment.” För att framhäva rörelsen tog jag den på lång tid. Skakade dessutom lätt på kameran under exponeringen.

| Share