Travel Photographer of the Year

10 december 2012, Blogg

Har vunnit pris i internationella Travel Photographer of the Year 2012. Blev Highly Commended, vilket motsvarar tredjepris, i kategorin People Watching.

De belönade bilderna kom till under ett besök hos kombaifolket i Västra Papua, Indonesien. Det var av de tidigaste resorna i projektet Livets steg och mitt kanske största reseminne någonsin.

Jag hade besökt danifolket och fotograferat en ceremoni för en flicka som fått sin första mens. Reste sen ner till kombai i djungelområdena mitt emellan sydkusten och de centrala bergskedjorna. Det var som att förflytta sig till en sagovärld, långt borta från resten av världen. Kombai bor i hus i träden och använder fortfarande gammal teknik som stenyxor och pilbågar.

Nedan min kollektion på fyra bilder. Tillsammans med andra belönade bildrag ställs de ut på Royal Geographical Society i London under perioden 12 juli – 18 augusti 2013.

En grupp kombai vandrar genom djungeln i jakt på föda.

En jägare håller upp en ödla spetsad på den pil med vilken den just skjutits ner från ett träd.

Fiske med gift. Giftet, som förlamar fisken, kommer från en särskild bark som först krossas och sedan doppas i vattnet (syns till höger i bild).

Insamling av sagolarver

Sagolarver är en stor delikatess. Här skördas de, det vill säga plockas från en förmultnad sagopalm som man ett par månader tidigare fällde, klöv och lindade in i blad för att påskynda förmultningsprocessen.

| Share