Omskärelse

Istanbul, Turkiet

I Koranen står ingenting om att pojkar måste omskäras. Men seden är en del av sunna, den uppförandekod som åberopar sig på Muhammed själv. Under sommarmånaderna, då det är skollov, är det högsäsong för omskärelseindustrin i Istanbul och i vimlet syns ofta sultanklädda pojkar som snart ska genomgå den obligatoriska ritualen.

Nyligen omskuren

Stolt står en nyligen omskuren, nioårig pojke uppklädd i sultandräkt i sitt sovrum i en förort till Istanbul. Hans familj har lagt ner mycket omsorg på att även hans säng ska vara passande för en sultan.

Väntande pojke

I vardagsrumssoffan väntar en tre och ett halvt år gammal pojke på sin omskärelse. Han är yngre än normalt eftersom familjen vill omskära honom tillsammans med hans äldre bror. Det hela sker i hemmet och utförs av en licensierad omskärare.

Omskärelse

Många omskärs hos den berömde Kemal Özkan, som under högsäsongen tar emot upp till 40 pojkar om dagen. Här utförs ingreppet av hans son Murat medan familjen, som kallats upp på scenen, ger pojken sitt stöd.

Fest

Någon dag före eller efter ingreppet hålls en hennafest i hemmet, då pojkens fingrar smörjs in med det röda färgämnet som är förknippat med glädje och lycka. Släktingar och vänner kommer för att ge pojken presenter och fira honom med dans.

Tillbaka till Riter >>

| Share