Tjurhoppet hos hamar

Södra Omo, Etiopien

Innan en hamarman får gifta sig måste han först utföra ukuli bula, tjurhoppet. Ett antal kastrerade tjurar ställs upp sida vid sida, varefter den unge mannen springer naken fyra gånger över deras ryggar.

Inför tjurhoppet låter ofta närstående män göra en ny lerfrisyr, som de kröner med en strutsfjäder. En särskild expert anlitas för att bearbeta den dyrbara leran som importeras från fiendeland i söder.

Dans och sång inför ceremonin

Systrarna och de kvinnliga kusinerna visar på många sätt sin kärlek och sitt stöd till den unge mannen som ska hoppa. Under lång tid före ceremonin dansar de varje morgon och eftermiddag och sjunger om hur mycket de längtar till hans förestående tjurhopp.

Hoppet

Männen håller fast de kastrerade tjurarna med ett stadigt grepp om horn och svansar medan den unge mannen springer över djurens ryggar, två gånger i vardera riktningen. När balansakten är över blir den unge mannen en maz, redo för giftermål.

Den unga bruden

Efter trolovning tar det ett till två år innan den unga bruden flyttar till sin mans hem. Flytten inleds med att hon i tre månader vistas ensam på hyddans loft. Under tiden smörjs hon dagligen in med smör och rödockra, vilket ska skydda henne mot onda krafter. Sedan fullbordas äktenskapet.

Tillbaka till Riter >>

| Share